Idag lämnar Sverige tillsammans med Danmark, Finland och Norge, med stöd av Färöarna och Island, in den officiella ansökan till UEFA om att få arrangera EM för damer 2025. I Sverige är Göteborg och Stockholm de ansökande spelorterna. Målsättningen med den nordiska ansökan är klar: att arrangera det största Europamästerskapet på damsidan någonsin.

Foto: Dick Gillberg.
Foto: Dick Gillberg.

Efter många års gemensamt förarbete, och en gedigen site visit med 40 deltagare från samtliga värdstäder under sommarens mästerskap i England, skickar de nordiska fotbollsförbunden idag in den officiella ansökan till UEFA om att arrangera EM för damer 2025.

– För Göteborg är det en självklarhet att vara med och kandidera om fotbolls-EM som kommer bli en riktig folkfest. Det är ett evenemang som bidrar till att befästa och utveckla Göteborgs position som svenska damlandslagets hemmaort. Men också för att Göteborg ska bli en ledande värdstad inom damidrotten, säger Magnus Hallberg, evenemangschef och vice vd på Göteborg & Co.

De nordiska länderna vill fortsatt vara pådrivare kring damfotbollens utveckling, och tillsammans med värdstäderna arbeta vidare för jämställda möjligheter inom fotbollen. Därmed är målsättningen med ansökan en självklarhet – att arrangera det största Europamästerskapet på damsidan någonsin.

Med noga utvalda spelorter och arenor ser de nordiska fotbollsförbunden möjligheten att utöka publikkapaciteten ytterligare jämfört med de senaste Europamästerskapen, och tillsammans vill man arbeta för ännu bättre matchupplevelser och supporterskap kring mästerskapet.

– Vi har alla stora ambitioner för den fortsatta utvecklingen av damfotbollen och EM 2025 skulle ge oss möjligheten att visa det. Med mästerskapet vill vi utveckla supporterskapet kring damfotbollen ytterligare, som bland annat Sverige på ett fantastiskt sätt visade upp i somras, och tillsammans vill vi nordiska förbund arrangera det största och mest välbesökta Europamästerskapet på damsidan någonsin, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

I den ansökan som skickas in till UEFA är Stockholm och Göteborg de två svenska spelorterna. Matcherna i Göteborg spelas på damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi*.

UEFA:s exekutiva kommitté beslutar 25 januari 2023 vilka som tilldelas mästerskapet. Övriga kandidater är Frankrike, Polen och Schweiz.

*Gamla Ullevi invigdes i april 2009 och blev samma år nationalarena för damlandslaget enligt avtal med Svenska Fotbollförbundet. Flera stora mästerskap har spelats på arenan: UEFA under 21 Championships 2009, UEFA Women´s European Championships 2013, UEFA Women´s Champions League Final 2021.

De åtta värdstäderna i den nordiska gemensam ansökan är:

Sverige: Stockholm och Göteborg

Danmark: Köpenhamn och Odense

Norge: Oslo och Trondheim

Finland: Helsingfors och Tammerfors

Leave a Reply