Ninjas in Pyjamas (NIP) är en professionell e-sportorganisation baserad i Sverige som är mest känd för sina Counter-Strike-lag.

Vi föddes 2000 med Counter-Strike i blodet och har banat väg för e-sportscenen sedan starten. Vi förtjänade våra ränder genom att tävla på den allra högsta nivån över nästan ett dussin speltitlar och vi förlorar aldrig – vi vinner bara eller lär oss.

På den tiden var e-sport knappt en sak. Idag är det en snabbt växande global industri. Det hände inte för att vi visionärer höll oss till konventionell visdom. Det hände för att vi bestämde oss för att ändra spelet. Vår vision är att föra spelkulturen till en värld utan gränser.

https://nip.gl/

Ett lag som bestått av några av världens främsta spelare

NIP har som sagt funnits sedan 2000. Det vill säga att det är en av de första professionella organisationerna inom elektronisk sport, men också en av de få som existerar än idag. Det var när de vann sitt första världsmästerskap i CPL Winter i CS 2001 som de verkligen satte sitt namn på kartan. Har var bland annat välkända HeatoN och Potti med i uppställningen.

Efter vinsten 2001 blev NIP klassat som ett av de främsta lagen inom Counter-Strike. Under 2003 hade de tjänat ihop hela 1,5 miljoner i vinstpengar. Laget splittrades några gånger under åren, men läkte snabbt igen. Nya laguppställningar ägde rum för varje år som gick. Snart var det fyllt av de största namnen inom svensk eSport, med bland annat f0rest, GeT_RiGhT, Lekr0 och Xist.

Verksamhet: E-sportlag som tävlar i spel som Counter-Strike, Rainbow Six och League of Legends.

Vd: Hicham Chahine

Vad har hänt: Det klassiska e-sportlaget NiP slog sig samman med kinesiska ESV5 under fjolåret. Samgåendet kom efter ett år där NiP visade upp sin största förlust hittills på 5,3 miljoner kronor. Pandemin ställde nämligen till bekymmer för laget som minskade omsättningen med 15 miljoner, ned till 35,5 miljoner.

Exakt hur det gått 2021 vill NiP:s kommunikationschef Anton Fagerhem inte avslöja än, men vinstresultatet ska nu vara tillbaka och tillväxten uppges vara god:
“Siffrorna måste revideras först. Men prognosen för 2021 ser väldigt bra ut — en över fördubblad omsättning jämfört med 2020, samt en stark tillväxt och svarta siffror.”

Breakits take: Det har varit många turer kring NiP, som ursprungligen ägdes och drevs av e-sport-profilen Emil “Heaton” Christensen. Bolaget har länge velat bli ett av världens ledande företag inom sport och underhållning, men resultaten har hittills varit blandade. Potentialen i affären med det kinesiska bolaget är utifrån sett svårbedömd.

Ägare i urval: Felix Granander, Digilife AS och Nyx Ventures AS var stora investerare i NiP innan sammanslagningen med ESV5. Hur ägandet i det kinesiska bolaget såg ut vet vi inte.

Leave a Reply