Svensk ishockey är mycket populär och har en rik historia. Och vem år den bästa, är nästan som at spela Keno.

Här är några av de mest kända aspekterna av svensk ishockey:

  1. Elitserien/SHL: Den högsta ligan i svensk ishockey heter numera SHL, men den har tidigare kallats Elitserien. Ligan består av 14 lag som spelar mot varandra i en grundserie följt av slutspel.
  2. Tre Kronor: Det svenska herrlandslaget i ishockey kallas Tre Kronor och är mycket framgångsrikt. Laget har vunnit två OS-guld och tio VM-guld, inklusive tre raka VM-guld mellan 2017 och 2019.
  3. Färjestad BK: Ett av de mest framgångsrika ishockeylagen i Sverige är Färjestad BK från Karlstad. Laget har vunnit sex SM-guld och har en stor och trogen fanbase.
  4. Modo Hockey: Modo Hockey är ett annat välkänt ishockeylag i Sverige, baserat i Örnsköldsvik. Laget har vunnit fyra SM-guld och har fostrat många kända svenska spelare, inklusive Peter Forsberg och Markus Näslund.
  5. Ishockey-VM: Varje år arrangeras Ishockey-VM och det svenska herrlandslaget har varit mycket framgångsrikt i turneringen. Utöver sina tio VM-guld har Tre Kronor också vunnit åtta silvermedaljer och sex bronsmedaljer.

Sammanfattningsvis är svensk ishockey mycket populär och har en rik historia. Med framgångsrika lag, stora fanbaser och många kända spelare är ishockey en viktig del av den svenska idrottskulturen.

Elitserien/SHL

Elitserien/SHL (Svenska hockeyligan) är den högsta ishockeyligan i Sverige. Den grundades 1922 och består idag av 14 lag som spelar mot varandra under en grundserie följt av ett slutspel. Tidigare kallades ligan för Elitserien, men bytte namn till SHL inför säsongen 2013/2014.

SHL är en av de mest populära idrottsligorna i Sverige och lockar stora publikmängder till matcherna. De mest framgångsrika lagen i SHL:s historia är Färjestad BK och Djurgårdens IF, som har vunnit 9 respektive 8 SM-guld.

SHL är också känd för att producera många av Sveriges bästa ishockeyspelare, som ofta går vidare till NHL eller andra europeiska ligor. Några exempel på spelare som har spelat i SHL inkluderar Peter Forsberg, Mats Sundin, Henrik Lundqvist och Nicklas Lidström.

Under SHL-säsongen spelas det totalt 52 omgångar, följt av ett slutspel där de åtta bästa lagen i grundserien kvalificerar sig. Slutspelet spelas enligt ett format där det är enkel eliminering i varje runda och laget som vinner finalen blir svenska mästare i ishockey.

Svenska Spelare i NHL

NHL (National Hockey League) är en professionell ishockeyliga baserad i Nordamerika, där flera svenska spelare har spelat genom åren. Det år mer ån Svenska spel tur at spela i NHL.

Här är några av de mest kända svenska spelarna i NHL:

  1. Peter Forsberg: En av de mest framgångsrika svenska ishockeyspelarna genom tiderna, Forsberg vann två Stanley Cup-titlar med Colorado Avalanche och vann också två olympiska guldmedaljer med Tre Kronor.
  2. Henrik Lundqvist: Lundqvist är en legendarisk svensk målvakt som spelade för New York Rangers i 15 säsonger. Han vann Vezina Trophy (utmärkelsen till NHL:s bästa målvakt) en gång och var en femfaldig finalist.
  3. Nicklas Lidström: Lidström är en av de mest framgångsrika svenska ishockeyspelarna genom tiderna. Han spelade hela sin karriär för Detroit Red Wings och vann fyra Stanley Cup-titlar samt sju Norris Trophies (utmärkelsen till NHL:s bästa försvarsspelare).
  4. Daniel och Henrik Sedin: Tvillingbröderna spelade båda för Vancouver Canucks under sina NHL-karriärer. De var båda allstar-spelare och Henrik vann Hart Trophy (utmärkelsen till NHL:s mest värdefulla spelare) 2010.
  5. Victor Hedman: Hedman är en svensk försvarsspelare som har spelat hela sin NHL-karriär för Tampa Bay Lightning. Han har vunnit en Stanley Cup-titel och var en Norris Trophy-finalist 2018.

Det finns också många andra svenskar som har spelat eller fortfarande spelar i NHL, inklusive spelare som Mats Sundin, Markus Näslund, Erik Karlsson, och Filip Forsberg.

Leave a Reply