Han är en av våra egna och var med i guldtruppen 2012. Efter drygt fem säsonger utanför Gävle kommer Emil Molin hem igen – forwarden värvas tillbaka från Malmö Redhawks. – Vi får in en smart och tänkande hockeyspelare, säger herransvarige Michael Sundlöv.

Emil Molin startade sin hockeykarriär i IK Sätra, och gick sedan genom Brynäs IF:s samtliga juniorled upp till A-lagsdebut guldsäsongen 2011/12.

Där gjorde han 34 matcher i grundserien och tio till i slutspelet.

Den Dallas Stars-draftade forwarden spelade sedan JVM för Sverige (2+4=6 poäng på sex matcher) innan han lämnade Brynäs till säsongen 14/15. Efter vändor i Rögle, Texas Stars (AHL) och Idaho Steelheads (ECHL) fick han sedan sitt stora genombrott i seniorhockeyn under två säsonger i Modo 2016-2018.

Den andra säsongen i Örnsköldsvik pepprade Molin in 23+28=51 poäng på 52 matcher och vann poängligan i Hockeyallsvenskan.

Förra säsongen startade forwarden lovande för Malmö Redhawks i SHL, och gjorde mål i de två matcher han spelade mot Brynäs. Totalt blev det 4+1=5 poäng över tio matcher – innan en knäoperation i december 2018 ställde in resten av säsongen.

Säsongen 19/20 har Molin haft en powerplay-roll i Malmö, och registrerat 1+2=3 poäng på de tio första matcherna.

Nu värvas han alltså hem till Brynäs IF – och är tillbaka hemma i Gävle för första gången på fem år.

– Jag har haft ynnesten av att jobba med Emil tidigare när han var yngre, men även ett år i Modo när han var ”vuxen”. Då var han en härförare där och hade en fantastisk säsong med 51 poäng i allsvenskan. Vi får in en smart och tänkande hockeyspelare. Han kan göra mål, han kan passa – han kan också, något alla kanske inte ser, spela i defensiva situationer. Han gör det bra i alla spelformer, både powerplay och boxplay, säger Michael Sundlöv.

– Han har haft ett tufft år med skador, men vi vet vad han kan och det ska bli grymt kul att se honom i vår miljö. Det finns inga problem skademässigt i dag som överhuvudtaget begränsar hans tränings- eller spelmöjligheter.

Kontraktet är skrivet över den nuvarande säsongen.

– Han är spelklar till matchen mot Rögle på torsdag. Sedan är det upp till tränarna att ta ut laget, säger Sundlöv.

– Jag har alltid tyckt att Emil är en duktig hockeyspelare. Det visade han framför allt under säsongen i Modo när han gjorde över 50 poäng. Vi får in en spelare som kommer hjälpa oss i offensiv zon, men som också hanterar defensiven, säger huvudtränaren Magnus Sundquist.

Emil Molin får därmed sin pappa, Ove Molin, som assisterande tränare och spelarutvecklare.

Situationen med familjeband inom sportsliga organisationen är inte unik varken i svensk hockey eller SHL som liga, men Brynäs IF har förstås diskuterat igenom beslutet i alla sportsliga led.

– För mig handlar det bara om att vi får in en duktig spelare. Att det är sonen till en av mina assisterande tränare har jag inga som helst problem med. Det är jag som tar ut laget, säger Sundquist.

Lagkaptenen Anton Rödin:

– Jag har inga synpunkter på det överhuvudtaget. Det enda som räknas är att det kommer in en spelare som kan hjälpa oss att vinna matcher.

Ove Molin:

– Först och främst så är Emil inte 18-20 år längre. Han är en fullvuxen människa med all erfarenhet han skaffat under tiden han varit borta från Gävle. Sen finns det alltid ett band mellan far och son, så är det ju. Men både jag och Emil är helt säkra på det här, annars skulle han aldrig tagit det steget. Sen har jag pratat tydligt med Magnus (Sundquist) om det här, jag tror att det hade varit stor skillnad om jag varit headcoach. Men i det här fallet är det inte så. Jag har mina arbetsuppgifter och allt vad jag ska göra kring hockeyn i Brynäs, och det kommer inte innefatta Emil på det sättet. Så det kommer inte vara några problem överhuvudtaget.

Emil Molin reser upp till Gävle redan under eftermiddagen. Han tränar med laget från och med tisdagen den 22 oktober.

Forwarden ser fram emot sin comeback på sin riktiga hemmais.

– Det har gått ganska fort senaste dagarna. När Brynäs hörde av sig var det inte så mycket att fundera på. Det är klubben jag har närmast hjärtat och det blev ett ganska enkelt beslut att ta.

Du har spelat powerplay och haft en offensiv omgivning i Malmö. Hur resonerade du kring rollen där?

– Jag har spelat ganska mycket powerplay. Sen har jag nog inte spelat varken mer eller mindre än någon annan i fem mot fem. Det var inget fel på rollen, men jag fick inte ut det jag ville. Sen är Brynäs och Gävle hemma för mig. När möjligheten fanns var det inte mycket att fundera över.

Hur ser du på vår säsong hittills – och främst våra möjligheter att lyfta?

– Jag har sett så många matcher jag kunnat, och highlights från de andra. Brynäs har ett tillräckligt bra lag för att komma högre upp i tabellen. Det har varit många bra matcher där laget inte tryckt in pucken, samtidigt som de blivit hårt straffade under få minuter av matcherna. Överlag tycker jag att det har sett bättre ut än resultatet visat. Sen handlar det om att vinna matcher, och det har vi all potential att göra.

Spelar du på torsdag?

– Jag tränar i morgon. Sedan är det upp till tränarna.

FAKTA: Det här är Emil Molin

Ålder: 26, född 1993

Skjuter: Left

Moderklubb: IK Sätra

Kommer ifrån: Malmö Redhawks

Tidigare klubbar: Mora IK (lån), Almtuna IS (lån), Rögle BK, Texas Stars, Idaho Steelheads, Modo.

Aktuell som: Nyförvärv till Brynäs IF

Kontrakt: Säsongen 19/20

Leave a Reply