Fascia, har du hört talas om det? Tidigare var det inte så många som talade om det, utan det var mest bara ett fodral för våra muskler. Dock är det så att fascia, det är levande vävnad. Det översta lagret finns 2 mm under huden. När den stelnar, så gör vi det med och när den är elastisk så är vi rörliga och mjuka.

Kollagen är vad fascian består av allra mest. Det är ett fiberprotein som i sig är starkt men ändå flexibelt. Kollagen kan, beroende på hur fibrerna ligger specialisera sig för att motstå olika krafter och spänningar, så väl som vridningar, tryck, kompression och så vidare. När man springer, så både förlängs och förkortas musklerna. Hur långt, det bestäms dels av fascia, dels av nervsystemet.

Fascia brukar på svenska kallas för bindväv. Du kanske har hört talas om plantar fascia? Det är den bindväv vi står på. Det är då som en slags stigbygel av bindväv, som går upp mot höften. Om den går sönder, så är det svårt att springa och man kan drabbas av hälsporre. För behandling av fascia, läs mer på https://fasciaclinics.com/se/. Plantar fascia hänger samman från fotens undersida via höften upp till skallens framsida, lite som en böjd och hårt spänd pilbåge.

Att hålla din fascia i trim

Det går att göra lite olika saker för att din fascia och du ska må bra och inte bli stel. Bland annat är det bra att stretcha. Dock är det som så att man stretchar sin fascia lite annorlunda mot när man stretchar sina muskler. Det är viktigt att göra en långsammare, längre stretch. Du bör stanna kvar i varje position minst 3 minuter samt se till att slappna av. Det kan vara idé att gå på Yinyoga, som är en yoga där man just står stilla längre stunder i olika positioner.

Det går även att hålla den i trim med massage. Du kan göra det själv, med till exempelvis en foam roller. Även här är det viktigt att göra långsamt och länge.

Det är också viktigt att röra på dig, särskilt om du har ett arbete där du sitter still hela tiden, eller ett jobb med statiska rörelser. Se till att röra på dig i annorlunda riktningar, gärna var femtonde minut. Det kan vara bra att ställa dig upp och sträcka på dig.

Ett annat tips är att dricka mycket vatten så att din fascia håller sig mjuk och smidig. Så ha alltid med dig en vattenflaska. Det så att du kan fylla på dig och din fascia under dagen.

Du bör även lära dig att slappna av samt stressa ner. Stress i sig kan göra att din fascia blir hård. Det leder ju även till att din kropp blir det. Så lär dig slappna av, andas rätt samt var snäll mot din kropp. Inför gärna mer avslappningar i ditt liv, som meditation eller yoga. Det ger en bra grund för att din fascia ska vara välmående.

Leave a Reply