Under måndagen utsåg nämnden för kultur, idrott och fritid årets pristagare och stipendiater inom kultur och idrott.

Nämnden för kultur, idrott och fritid i Ängelholms kommun uppmärksammar varje år kulturutövare och idrottspersoner som bidragit med värdefulla insatser genom att dela ut priser och stipendier. Idag beslutade nämnden om årets kulturpristagare, två kulturstipendiater och tre idrottspriser – årets idrottsprestation, årets idrottsledare och årets idrottsprofil.

– Det är fantastiskt att kunna utse så välförtjänta pristagare och stipendiater varje år. Ängelholm har många inspirerande stjärnor på det lokala och nationella planet, likaväl som internationellt, vilket vi ska vara oerhört stolta över, säger Charlotte Engblom (L), ordförande för nämnden för kultur, idrott och fritid.

Sofia Nilsson årets kulturpristagare

Keramikern Sofia Nilsson tilldelas årets kulturpris av Ängelholms kommun med följande motivering:

“Sofia Nilsson har i mer än 40 år som verksam keramiker blivit en självklar kulturprofil då hon värnat om Ängelholms lokalhistoriska arv genom sin finstämda och kärleksfulla tolkning av lergöken samt sina vackra bruksföremål och intressanta skulpturer.

Sofia Nilsson erhåller Kulturpriset på 25 000 kr för sitt genuina konstnärskap, sin långa gärning som en av Ängelholms främsta keramiker samt för sin insats att stärka stadskärnan med sin verkstad och butik som blivit ett attraktivt besöksmål alla tider på året.”

Kulturpriset delas ut till en eller flera personer som bidragit med värdefulla kulturinsatser med anknytning till staden. Priset är ett belopp på 25 000 kr.

Årets kulturstipdenium

För att stödja och uppmuntra till fortsatta kulturgärningar tilldelas Johanna Kylberg och Erik Månsson stipendium på 8500 kr vardera.

Johanna Kylberg

Johanna Kylberg är på väg att bli musikalartist och har tidigare gjort många rolltolkningar i musikalerna på Kulturskolan. Under våren kommer Johanna att ansöka till Balettakademins musikalutbildning samt utbildningar utomlands.

Erik Månsson

Erik Månsson är violinist och spelar sedan flera år i Ängelholms Symfoniker. Under våren kommer Erik att söka olika högre musikutbildningar med sikte på att i framtiden kunna arbeta professionellt med musiken.

Årets idrottspris

Idrottspriset delas ut till en eller flera personer som bidraget med värdefulla idrottsinsatser med anknytning till Ängelholms kommun. De utsedda tilldelas 10 000 kr vardera.

Hussein Abboud årets Idrottsledare

Hussein Abboud är huvudtränare i Vattenpoolarna Höganäs – Ängelholm och har under år 2019 nått stora framgångar med silver i ungdoms-SM och har tagit seniorerna från allsvenskan till elitserien på två år.

Gun-Marie Nilsson årets idrottsprofil

Gun-Marie Nilsson är en engagerad fotbollsledare, skytteinstruktör och orienteringsansvarig som ser till att nyinflyttade och nyanlända får vara med i föreningsgemenskapen.

Sandra Andersson årets idrottsprestation

Bowlingspelaren Sandra Andersson har spelat bowling hela sitt liv och tillhör idag världseliten. Sommaren 2019 tog hon individuellt ett VM-brons och ett VM-silver i femmannalag.

Nytt datum för prisutdelning

Prisutdelningarna brukar vanligtvis ske under nationaldagsfirandet i Hembygdsparken. I år delas samtliga priser och stipendier ut på Ljusfesten den 7 augusti istället. Detta på grund av att årets nationaldagsfirande blivit inställt med hänsyn till risk för smittspridning av coronaviruset covid-19.

Leave a Reply