Säsongen 2021 års vinnare av Årets Unicoachspelare är utsedda. Här är de P19-spelare som tar hem vinsterna för sina bedrifter förra säsongen.

Årets Unicoachspelare går till en spelare per lagdel (målvakt, back, mittfältare och forward) född 2002 eller 2003, som den senaste säsongen gjort utmärkande insatser i P19 Allsvenskan (minst 10 matcher) och som visat mognad och ledaregenskaper i sitt spel. Meriterande är om spelaren även fått göra inhopp på seniornivå i Allsvenskan eller Superettan under säsongen (Max tio matcher under säsongen). Spelarna som vinner utmärkelsen ska kunna bli nästa säsongs årets unga spelare i Allsvenskan.

I juryn sitter Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll, Thomas Hasselgren, akademiutvecklare Svensk Elitfotboll och Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

Årets Unicoach (tränare) och Årets Unicoachklubb presenteras senare i januari.

Årets Unicoachmålvakt:
Adam Ingi Benediktsson, IFK Göteborg

19-åringen var nominerad till årets målvakt redan 2020. Tog under 2021 ytterligare ett kliv i utvecklingen och fick som grädde på moset både vinna SM-guld i P19 Allsvenskan och debutera i Allsvenskan med sitt IFK Göteborg.

Övriga nominerade var David Celic, Djurgårdens IF och Melker Ellborg, Malmö FF.

Årets Unicoachback:
Dino Salihovic, IFK Norrköping

Salihovic låg bra till att bli årets back efter säsongen 2020 men blir det 2021 istället. 19-åringen fick debutera med IFK Norrköping i Allsvenskan under hösten och gjorde totalt sex matcher på seniornivå.

Övriga nominerade var Rasmus Bonde, AIK och Emil Lindman, IFK Norrköping.

Årets Unicoachmittfältare:
Noah Persson, Mjällby AIF

Mjällbys 18-åring inledde säsongen i P19 Allsvenskan men tog under hösten klivet över till seniorverksamheten och spel i Allsvenskan. Där blev det tio matcher för den snabbe yttermittfältaren och en bra grund inför spel på högsta nivån under säsongen 2022.

Övriga nominerade var Kofi Fosuhene Asare, Djurgårdens IF och William Axelsson Tervonen, Hammarby IF.

Årets Unicoachforward:
Isak Bjerkebo, Malmö FF

Malmö FF:s anfallare hade en tuff säsong med spel i P19 Allsvenskan kombinerat med gruppspel i UEFA Youth League. Ute i Europa gjorde 18-åringen fina insatser och viktiga mål mot högkvalitativt internationellt motstånd, och lärde sig mycket av det.

Övriga nominerade var Calvin Kabye, AIK och Alfons Nygaard, IFK Göteborg.

Fakta Årets Unicoachpriser:
Årets Unicoachspelare går till en spelare per lagdel (målvakt, back, mittfältare och forward) född 2002 eller 2003, som den senaste säsongen gjort utmärkande insatser i P19 Allsvenskan (minst 10 matcher) och som visat mognad och ledaregenskaper i sitt spel. Meriterande är om spelaren även fått göra inhopp på seniornivå i Allsvenskan eller Superettan under säsongen (Max tio matcher under säsongen. Spelare som gjort fler än tio matcher i A-laget anses ha lämnat Unicoachverksamheten och kan då inte nomineras). Spelarna som vinner utmärkelsen ska kunna bli nästa säsongs årets unga spelare i Allsvenskan.

Årets Unicoachklubb går till den elitklubb som under det senaste året gjort störst framsteg i SEF:s certifiering av alla akademier i Unicoachnätverket, gällande att utveckla sin egen förening, som nått framgångar under årets ungdomstävlingar och som givit matchning till unga spelare på a-lagsnivå.

Årets Unicoach blir en ledare som under året har gjort ett ambitiöst och engagerat arbete med utbildningen av klubbens unga spelare, och som förtjänar att uppmärksammas extra mycket.

Fakta Unicoach:
Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Genom resurser, utbildning och ledarskap skapar vi tillsammans förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Visionen är att tillsammans utveckla Nordens främsta akademiverksamheter för svensk elitfotbolls framtid.

I Unicoach ingår de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan med deras akademiverksamhet. Unibet går in med 15 miljoner i Unicoach. Resurserna kommer fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess.

Leave a Reply