Torsdagen den 25 november startar VM-kvalet för Sverige med en riktig knall. Ärkerivalerna och baskettokiga Finland kommer nämligen på besök till Avicii Arena. – Vi är utan tvekan underdogs men det kommer att bli en kamp utöver det vanliga, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Den finska basketpubliken kallas Susijengi och har sedan sitt intåg under EM2013 gjort det finska basketlandslaget känt över hela världen. Finland har klättrat på världsrankningen, spelade VM2014 och arrangerade en grupp EM 2017 i Hartwall arena. Överallt följs de av den månghövdade och högröstade vargflocken som bär laget fram till segrar. Över 10 000 finländare fanns på läktarna under VM 2014 i Spanien.

Inspirerade av Susijengi startades hösten 2015 en svensk hejaklack som fick namnet Moose nation. Målet var att en dag åka över och vinna mot finländarna både på planen och läktarna. Sedan dess har den svenska basketpubliken växt från att vara knappt tusen åskådare per match till att nu dra över 11000 åskådare i Globen ifjol.

– Vi har drömt om den här matchen sedan vi grundade Moose nation och nu är den äntligen här. Det kommer att bli helt fantastiskt och vi kommer att vinna läktarkampen, säger Jonas Morin, som är en av grundarna av Moose nation.

Nu ställs de båda herrlandslagen mot varandra för första gången i ett officiellt tävlingssammanhang sedan just EM 2013.

32 lag i Europa kvalar om 12 platser i VM 2023 och det är ett nålsöga att ta sig igenom för det svenska landslaget som är rankat 57:a i världen. Vid sidan av Finland spelar nämligen Kroatien och Slovenien, de tre bästa lagen i gruppen går vidare till nästa kvalomgång. I den sista kvalmatchen i juli möter Sverige Slovenien hemma, som då kan mönstra sin superstjärna Luka Doncic.

– Det blir ett efterlängtat och festligt tillfälle att samla alla i Basketsverige 18 månader efter förra segern mot Turkiet i Globen, säger Susanne Jidesten, ordförande för Svenska Basketbollförbundet.

Information om biljetter släpps inom kort på Svenska Basketbollförbundets hemsida.

Matchschema

25 nov 2021 Sverige 🇸🇪 – Finland 🇫🇮
28 nov 2021 Slovenien 🇸🇮 – Sverige 🇸🇪

25 feb 2022 Kroatien 🇭🇷 – Sverige 🇸🇪
28 feb 2022  Sverige 🇸🇪 – Kroatien 🇭🇷

30 juni 2022 Finland 🇫🇮 – Sverige 🇸🇪
3 juli 2022 Sverige 🇸🇪 – Slovenien 🇸🇮

Länkar

FIBA World Cup Qualifiers 2023

Leave a Reply